
SUBDIVISION TREASURER EDUCATION REQUIREMENTS 
POLICY AND FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
Ohio law requires various public financial offices to receive continuing training in the 
investment and management of public finances.  This law as passed in the wake of a 
financial scandal involving investment losses by local governments that occurred in 1994.  
To prevent a repeat of those problems, the new training requirements were imposed. 
 
Treasurers of subdivisions have different continuing education requirements than county 
treasurers.  For guidance about these requirements and how they apply to you and others, 
please review the following “Frequently Asked Questions” (FAQ). 
 
Do I need to attend training? 
 
Q. Are you the treasurer of a subdivision? 
 
A. A treasurer is a person whose duties include making decisions regarding the deposit 

or investment of moneys of a subdivision.  Other positions that typically perform 
these functions include Finance Directors, Fiscal Officers, Clerks, and Clerk-
Treasurers.  (Please note that county treasurers are subject to distinct requirements 
and are treated separately.) 

 
The following entities are subdivisions: 
· Municipal corporation* (except those that have adopted a charter under 

Article XVIII of the Ohio Constitution, and whose charter or ordinances sets 
forth special provisions respecting the deposit or investment of its public 
moneys) 

· School district 
· Education service center 
· County school financing district 
· Township 
· Municipal or school district sinking fund 
· Special taxing or assessment district 
· Other district or local authority electing or appointing a treasurer 
 
If your responsibilities include making decisions regarding the deposit or 
investment of moneys for any of the entities listed above, you must attend 6 hours of 
CPIM training each year or file for an exemption. 
 

Q. Are you exercising the functions of a treasurer for a subdivision? 
 
A. Answer the following questions: 

· Do you have duties regarding the deposit or investment of the moneys of a 
subdivision? 
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· Do you make decisions regarding the deposit or investment of those moneys? 
· Do you hire employees or outside managers to perform the duties regarding 

the deposit or investment of moneys that you would otherwise be required 
to perform? 

 
If you said yes to any of these questions, you must attend 6 hours of training each 
year or file for an exemption.  In many cases, more than one person from a 
subdivision may be required to attend training. 

 
Q. Our subdivision puts all of its money in STAR Ohio, which is the local government 

investment pool operated by the Ohio Treasurer’s Office.  Do I still have to attend 
training? 

 
A. No, you may file for an annual exemption.  A person who is required to attend 

training may apply for an exemption if the public moneys are invested only in the 
following: 
· STAR Ohio; or 
· STAR Plus; or 
· No-load money market mutual funds as defined in section 135.14(B)(5) of 

the Revised Code; or 
· Interim deposits in the eligible institutions applying for interim money of the 

subdivision as provided in section 135.08 of the Revised Code (in certificates 
of deposit, savings account, or deposit accounts). 

 
Q. What if our subdivision uses sweep accounts to invest public moneys?  Do I still 

need to attend training? 
 
A. If the subdivision’s money is held in an interim deposit account and is swept into 

any one of the following investments listed below, then you are eligible to file an 
exemption. 

 
 STAR Ohio; or 
 STAR Plus; or 
 No-load money market mutual funds as defined in section 135.14(B)(5) of 

the Revised Code; or 
 Interim deposits in the eligible institutions applying for interim money of the 

subdivision as provided in section 135.08 of the Revised Code (in certificates 
of deposit, savings accounts, or deposit accounts).   

 
If the account balance is swept into an investment that is not listed above, then you 
may not file an exemption and must take the annual training.  Please contact your 
depository if you have questions as to what types of investments your subdivision’s 
money is being swept. 
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Q. What if I am not sure whether our investments meet the exemption requirement? 
 
A. Attending training is a great way to learn more about investing public funds. 
 
Q. How do I get an exemption from attending training? 
 
A. If all investments are limited to the categories above, a notice of exemption may be 

filed by the year end in which the exemption is sought.  The exemption form is 
available on the Ohio Treasurer’s website. 

 
Q. Is training a requirement for charter villages or municipalities? 
 
A. All municipalities must receive training, except those that have adopted a charter 

under Article XVIII of the Ohio Constitution and whose charter or ordinances set 
forth special provisions respecting the deposit or investment of its public moneys. 

 
Q. Where can I get training? 
 
A. The Ohio Treasurer’s office offers training through its Center for Public Investment 

Management (CPIM) Conferences.  Information about the CPIM conferences is 
available on the Ohio Treasurer’s website.  CPIM-approved education hours are also 
available at association-sponsored conferences and training seminars such as the 
Ohio Government Finance Officers Association (OGFOA) annual conferences and the 
County Treasurer’s Association of Ohio (CTOA) spring and fall conferences.  For 
information about special conferences offering CPIM credit, please visit the 
Treasurer of State’s CPIM training schedule at http://ohiotreasurer.gov/cpim/. 
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